onsdag 6 augusti 2008

Ludde den femtonde och en massa kalorier

Lunchen på Le Louis XV var fantastisk!

Vi möttes med ett ”ah, välkomna, Frank vill träffa er”. Frank heter Cerruti i efternamn och är köksmästare. Visserligen är Ludde en Alain Ducasse-restaurang, men många anser att det är Franks förtjänst att stället är ett av Rivierans bästa restauranger - och en orgie i bladguld.
Eller för att citera en recension: ”down-home Riviera cooking within a Fabergé egg”.

Frank (som är vän till vän) hälsade varmt på oss och frågade (på franska) om vi ville se köket. Om vi ville! För er som inte är matnördar är detta motsvarigheten till att Nicholas Ghesquière frågar om man vill hänga med backstage på en Balenciagavisning.
Andlöst tågade vi efter honom i köken – pluraris. Det stora köket, patisseriet, chokladrummet, dessertköket, bankettköket – alla med en hop människor. Och eftersom det var lunch var det hyfsat lugnt och relativt glest bland kockhattarna.

Efter en tur av köket satte vi oss ned på altanen med utsikt över casinot. Vår nyinförskaffade kamera och lilla Chanelbabyn fick var sin liten pall att vila på.



Genast kom det en silvervagn rullande, fylld med is och immiga champagneflaskor och med två svartklädda killar hängande efter.
”The Chef vill bjuda er på ett glas champagne”, sa de i kör. Vi valde husets champagne på magnumbutelj.


Och menyn, vad jag minns och i kortform:
Först ammis i form av en liten servett med friterade frasiga miniraviolis, fyllda med färska örter.
Efter det kom brödvagnen. Ah, Bendel, brödvagnen! Briocher, baguetter och det lokala baconbrödet slogs om plats med olivoljeindränkta bröd, vikta bröd, krulliga bröd och bröd med spenat i.
Vagnen sladdade in på det spegelblanka marmorgolvet, varpå jag frågade om det inte vore läge för bromsar. Kyparen ser på mig och svarar: ”Madame, they don’t make silver brakes”.



Till brödet två sorters smör, ett saltat och ett osaltat, sött och smakrikt.
Sedan var det dags för tunt skivade cruditéer med en majonäsliknande sås.
Mannen åt Vitello Tonato och jag grekiska grönsaker till förrätt.
Sedan kom sea bass med söta, lätt torkade tomater och kikärtsmjölsstavar, även det ”Compliments of the chef”.
En ny silvervagn rullades fram. Här trancherades vårt ankbröst, inlindat i fikonlöv och med stora, saftiga bakade fikon till. Tillsammans med små rödbetor och färska mandlar.



Ostar – askiga getostar, lagrade hårdostar och morbier, rinnande camembert, såååå svårt att välja och svårare att komma ihåg - rullades in på ytterligare en silvervagn.



Därefter serverades mascarponeglass och varma smultron skedades över.
Mannen tog ställets chokladtårta och jag en något märklig komposition med mjölkglass med fleur de sel (iofs gott) men lite för söta karamellknäckiga tillbehör.
Och så minipajer med röda frukter och citron. Och petit choux plus knäckigt mandelflarn. Och purfärska vaniljmacaroons. Och chokladpraliner.



Sedan kom Madeleines, kola i prassligt papper och – här satte vi stopp – hallonsmakande marsmallows.
Till detta drack vi förutom champagnen ett trevligt rosé och sedan hyfsat kaffe.

Fyra timmar och två tusenlappar fattigare stapplade vi därifrån. Vi kryssade mellan alla lyxåk och tog bussen hem till vår lille skatt igen. Nöjda och belåtna och så mätta att jag inte åt på ett dygn efteråt.

Fast nästa år blir det nog geten igen.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vilken lyx! Låter härligt! Själv försöker jag komma på vad man snabbast kan sno ihop mellan amningarna. Kan bli smått tjatigt med köttbullar och makaroner... ;-)

Ha det bra!

Bendel sa...

Tack för rapport!!! Man kan ana ett leende på dina läppar om man tittar till vänster på bilderna.

Äntligen en bild på brödvagnen! Första gången jag bestämde att jag ska dit var då jag intervjuade en göteborgskrögare med stjärna och samma efternamn som en klassisk kompositör, han talade om brödet på ett speciellt lockande vis.

Och Ducasse verkar hålla stilen med handväskpallar på alla sina krogar. Jag älskar handväskpallar. Även om jag inte äger en Chanel.

Fick just en ny affärsidé som förmodligen inte ens behöver en uttalad USP, silverbromsar.

Hedda sa...

Em, jag tycker du är duktig som ens lagade mat mellan amningarna. Jag krävde att mannen fixade matlådor i kylen som gick att äta kalla...

Bendel, det var samme krögare som rekommenderade mig att gå dit! Att en väninnas bästis råkade vara köksmästare var ju bara grädde på lyxmoset.

Jag förstår inte - kan man göra silvervagnar kan man väl göra silverbromsar? Fast du kommer nog vara ensam i världen om att tillverka dem. Vem vet, det kanske blir en rysk oligarktrend med bromsförsedda silvervagnar och då har du ditt på det torra ;-).

Anonym sa...

Åh, det vattnas i munnen. Låter helt enkelt underbart!

Bendel sa...

Ah, förklarar bakom-kulisserna-titten ännu mer. Vill också. Ska kanske våldgästa min gamla chef som bor i Monaco och bevakar kroglivet där med omnejd.

Septemberflikka sa...

Var ju tvungen att visa ditt inlägg och bilderna för min matnördiga sambo. "Coolt"

Ni verkar ha det för himla dåligt där nere ;-)

kram

Anonym sa...

Holly shit rent ut sagt. Snacka om att ha kommit till mathimlen och vänt igen. Det såg fenomenalt gott ut och jag är inte alls avis på att få gå den köksvandringen.

Hedda sa...

Blondie, det var löjligt gott!

Bendel, bra idé! Och det finns en massa mysiga små ställen utan en enda stjärna som är värda besök i trakten.

September och Maria, det var verkligen en upplevelse! Kul också att servitörerna var så delaktiga i matlagningen och upplevelsen!

Nu är vi tillbaka i den grå verkligheten igen...

Anonym sa...

Mon Dieu vilken lunch! Som tur är har det nyöppnade franska caféet på John Ericssonsgata vid NM- strand färska macarooner, annars vet jag då rakt inte hur jag hade klarat av att läsa ditt inlägg utan att få svår abstinens.

Anonym sa...

Ohlala....Det hørtes rett og slett helt fantastisk ut! Min mann og jeg er matnerder, og måtte selvsagt straks google restauranten.Så langt har vi bare spist på restaurant med èn Michelinstjerne, men nå føler vi det er dags for å rykke opp! The Fat Goose står på vår ønskeliste. Og neste sommer vil jeg også til Frankrike....*drømme*

Anonym sa...

Haha...feil fulg....jeg mente selvsagt Duck .:-D

Hedda sa...

Anna, är det sant? Det är ju bara ett lätt stenkast från bostaden!

Lillehilde, The Fat Duck ska vara fantastisk, med mycket spännande experimentell mat. Lite för spännande för min man, som inte heller har någon längtan till El Bulli. Tyvärr..

Anonym sa...

Helt sant! De är ljuvligt goda, inte lika goda som de man får på La Durée i Paris men nästan.

//Saint-Louise ;-)